Åskmoln i horisonten hotar världsekonomin

Thursday, 10 July 2014 19:31

Lehman Brothers konkurs september 2008 var den styrda inledningen till kollapsen av världens finanssystem, som är ett gigantiskt pyramidspel som aldrig tidigare vuxit sig så stort i så många länder. Denna konkurs utlöste dock bara den första vågen av kraschen. Den andra står nära nu. Oron för en ny fas av finanskrisen är överhängande. Tidigare profetior blev felaktiga. Men det är mycket möjligt att det smäller redan under den här sommaren:

1. Wall Street nervös, då FED signalerar att "trycka" mindre pengar och då många undrar om de börsnoterade bolagen verkligen besvarar de höga förväntningarna som aktiepriserna indikerar. Vid New York Stock Exchange såldes den 8 juli 2014 680 miljoner aktier. Majoriteten av aktierna förlorade i värde. "USA-börserna sjönk på torsdagen, även om indexen återhämtade lite av de nedgångar som inledde handelsdagen. Finansaktier gick svagt efter att oro från den europeiska banksektorn spillt över på den amerikanska." rapporterar DI sent på torsdagskvällen den 10 juli 2014.

2. Portugals största bank Banco Espirito Santo har extrema svårigheter och kan inte betala sina skulder längre. Handeln med bankens papper stoppades idag. Även holdingbolaget Espirito Santo International har råkat i allvarliga finansiella svårigheter. Detta har sänkt Portugals statsobligationer. Smittorisken till andra europeiska länder är överhängande. Franska Crédit Agricole är storägare i Espirito Santo som har 2,2 miljoner kunder med insättningar på 36,8 miljarder EUR. Också Brasiliens fjärde största Bank håller andelar i Banco Espirito Santo. Även de svenska storbankerna är drabbade.

3. Kapitalet flyr Ryssland. I år har redan 75 miljarder USD lämnat landet, meddelade den ryska centralbanken. Ukrainakrisen anses vara den främsta anledningen.

4. Europas banker blir inte av med sina krislån på 1,2 biljoner EUR.

5. IMF kom med ny krisplan. Pensionärer, investerare och sparare skall luggas ordentligt. Cypernmodellen skall gälla hela världen. Det talas om en generell expropriation på minst 10% av folks tillgångar.

6. Centralbankernas centralbank BIS i Basel varnar för en global finanskrasch. "Världens länder befinner sig i olika delar av den finansiella cykeln och i flera länder blinkar flera tidiga varningslampor rött. Flera tillväxtländer och Schweiz har oroväckande hög skuldsättning i förhållande till BNP, menar BIS. När det gäller räntekostnadernas andel av BNP är det bara Kina som blinkar rött, men med en ränteuppgång på 2,5 procentenheter skulle varningslampor blinka även för Brasilien och Turkiet." anser BIS enligt Affärsvärlden.

7. Även Stockholmsbörsen drabbades. "Börsens ödesstund är här" titlar DI.

8. Argentina är bankrutt.

9. Bankrusning i Bulgarien nyligen;

Se även på White TV: Bankrusning i Bulgarien mjölkar EU:s skattebetalare;

När kraschar Finanspyramidspelet?;

Förbjud vårt kriminella finanssystem-pyramidspel;

Hemliga planer på tvångsskatt för bankkonton i andra Euroländer;

 

You must be logged in to comment.