Stackars Grekland torteras av Euron

Friday, 26 August 2011 22:08

Nu har även Grekland öppnat den ekonomiska nöd ventilen: Emergency Liquidity Assistance, ELA. White TV rapporterade att Irland också gjorde det i vintras. EMU samarbetet medför problemet att Euro-länderna inte längre kan bestämma över sin finanspolitik. Det gör enbart ECB som styrs av en egoistisk fransman som enbart tillgodoser Frankrikes intressen och ibland Tysklands. Småländerna struntar man i. Den finansiella hjälpen för Grekland från ECB och IMF var enbart en droppe på en het sten. Nu "trycker" den grekiska centralbanken sina egna Euros enligt ELA nöd reglerna, då en refinansiering hos ECB krånglar p g a bristande säkerheter. På så sätt späds Euromängden ännu mera ut och inflationen börjar att galoppera.

Nöd åtgärden späddes förmodligen på av att Grekland torskade 5 miljarder EUR nyligen i Bond Swaps. Mer än 23.000 lärare har sparkats in i förtidspensionen så att hundratals skolor kommer att stängas i höst. Kriminaliteten ökar markant, bankrån, bil-och djurstölder, bedrägerier, rån, inbrott och även våldtäkter. Hela turistgrupper rånas av vandaliserande gäng.

Tack Göran Person att Sverige slipper ett sådant elände i dagsläge.

Grekland borde strunta i de snäva restriktionerna ELA medför och trycka så mycket egna Euros som de behöver genom sin egen centralbank. Då gör de ett steg i rätt riktning: avskaffa privatbankernas rätt att föda pengar och monopolisera det hos centralbanken. Läs hela reformplanen från den Vita Skolan i Nationalekonomi här.

 

You must be logged in to comment.