Grekland bör nationalisera sin centralbank omedelbart!

Thursday, 16 July 2015 15:30

källa; den grekiska centralbanken är helt i privat ägo vilket bekräftades av parlamentet 2012

Greklands centralbank, Bank of Greece, är i privat ägo sedan grundandet 1927. Detta är en skandal! En ännu större skandal är att Bank of Greece fick så sent som 2012 sin privata status bekräftat av det grekiska parlamentet fram till 2050, utan att det blev en större diskussion om detta. Utomlands hördes ingenting.

Det har länge varit hemligt vilka som äger den grekiska centralbanken, men nu kom det i alla fall fram att den grekiska staten äger ynka 9% och en socialförsäkringsfond äger vissa andelar. Resten är privata banker och privatpersoner.

Avkastningen från banken kommer alltså inte den grekiska staten tillgodo (med undantag av 9%) utan privata ägarintressen. 2014 var aktieutdelningen brutto på 0,67 EUR.

Åtminstone det grekiska vänsterpartiet Syriza borde har gjort ett försök att förstatliga den grekiska centralbanken. Men icke sa Nicke. Detta visar återigen att de privata bankerna kontrollerar alla politiska partier med mind control teknologin.

Om Bank of Greece hade varit statlig, hade Grekland lättare kunnat tolka ELA-reglerna till sin fördel och trycka egna Euros, precis så mycket som gamarna från trojkan vill ha. ELA-reglerna är nödregler som tillåter de nationella centralbankerna att själva trycka pengar istället för ECB. Där finns dock snäva gränser, som utnyttjats redan 2011 till max. Men med lite juridisk tolkningsförmåga skulle Bank of Greece själv kunna tillverka kontanta och digitala Euros. Då hade Grekland sluppit alla åtstramningsåtgärder, som kastar landet i ännu större fattigdom. I en nödsituation måste de nationella centralbankerna kunna ta över räddningen av sina länder när ECB djävlas, som nu med Grekland. Skamlöst Syriza att ni inte gav ELA nödlånen och inte förstatligade centralbanken.

"ECB-rådet har i dag, torsdag, beslutat att höja taket för nödlånefaciliteten, ELA, till grekiska banker med 900 miljoner euro för en vecka.

Det sade ECB-chefen Mario Draghi vid en presskonferens efter ECB:s räntebesked på torsdagen.

Han konstaterade att saker nu har ändrats med bryggfinansieringen för Grekland, med omröstningen i det grekiska parlamentet och andra åtgärder." rapporterar REDEYE.

I Belgien har staten i alla fall 50% av aktierna i centralbanken. 30% av den österrikiska centralbanken är i privat ägo och i Italien hela 94,33%. Banca d'Italia ägs alltså nästan helt av privatbankerna, som i USA, där de äger 100% av FED. I Tyskland och Sverige är centralbankerna till 100% i statens ägo. Bank of England (1694) förstatligades 1946 efter århundraden av privat maktmissbruk. Så bör det vara, allt annat är ett hån mot demokratin.

Nu drar andra delen av finanskrisen fram med ännu större dunder:

Kinesisk börskrasch hotar världsekonomin, larmar SvD.

Annan Greklandsinfo på White TV: Ingen ställer systemfrågan mot bankerna i Greklandskrisen;

Varför svek den grekiska regeringen sitt folk? Mind Control!;

Tyskland regeras av finansfascister;