Kommuner bildar egen Sparbank

Friday, 08 October 2010 12:44

Ellen Hodgson Brown kom med den lysande idén att alla offentliga inrättningar som landsting, kommuner, universitet (och varför inte det svenska försvaret?) etc. skall skaffa sina egna banker för att lösa penningkrisen. Den amerikanska delstaten North Dakota gjorde detta sedan 1919 och det var utvandrade svenskar som låg bakom det. North Dakota är därför den enda amerikanska delstaten som har mycket god ekonomi.

De använder privatbankernas eget trick: att göra pengar ur tomma intet, Fiat Money. Kommunerna, landsting etc. skall genom nya interna regelverk tvinga alla som är skyldiga pengar till dem, att betala pengar enbart till den kommunägda banken. De skall uppmana samtliga kommuninvånare att ta ut sina pengar från andra banker och sätta in dem i den kommunala banken. Ju större pengar kommunbanken har i potten, desto fler pengar/lån kan de skapa.

Kommuner och landsting borde starta sparbanker då deras oktroj enbart kostar 1 milj EUR istället för 5 milj EUR för en vanlig banklicens.

Detta skall dock enbart göras under en övergångsperiod då Fiat Money utan att ha täckning i arbete förstör samhället på lång sikt. Men det löser de akuta penningbehov i den offentliga sektorn. Bättre att betala ränta till samhället än privata girigbukar!

 

You must be logged in to comment.