Dina pengar är inte längre säkra på banken

Monday, 07 October 2013 23:06

Du har dina pengar på banken inte i form av kontanter som slumrar och väntar på dig i bankomaten runt hörnet, utan i bankens dator som digitala pengar på ditt elektroniska bankkonto. Visst kan du alltid förfoga över dina pengar på bankkontot, men detta betyder inte att du äger "dina" pengar på banken. Detta gör banken och du har enbart ett skuldrättsligt krav på banken, att de gör med "dina" pengar som du säger. I bankens bokföring är pengarna på "ditt" konto bokförda som bankens skuld till dig. I vanliga tider spelar dessa juridiska aspekter ingen roll, men i kristider som nu, kan de ha avgörande betydelse för dig. Världen står nära inför nästa våg av finanskrisen som kommer att bli värre än sept 2008.

När banken kommer på obestånd eller i kris, så har skräckexemplet på Cypern våren 2013 visat, att politikerna alltid hjälper bankerna, då de är bankernas marionetter. För att rädda viktiga cypriotiska banker har man helt enkelt tagit insättarnas pengar, ofta upp till 62%, och gett dem till banken, eller rättare sagt blockerat kundens förfoganderätt, så att banken inte längre hade en skuld till sin kund, s.k. bail in.

Ett sådant rån på bankkunderna har nu "legaliserats" och planerats för hela EU; även de länder som icke är med i Euron.

Tror inte heller att bankinsättningsgarantin räddar dig. När det är storkris, räcker garantins pengar inte och därför har EU-domstolen redan bestämt i fallet med Islands kollaps, att insättningsgarantin inte gäller vid massproblem.

Det säkraste är därför att ta ut de flesta pengar i kontanter och/eller köpa fysiskt guld eller silver.

Se även på White TV: Hemliga planer på tvångsskatt för bankkonton i andra Euroländer;

Cypernkrisen bevisar: med lån luras människor;

EU:s bail-in/bankräddning en bluff;

 

You must be logged in to comment.