Finansinspektionen gynnar stora och skadar små bankerna, sparka generaldirektören Erik Thedéen!

Tuesday, 21 June 2016 22:43

källa; FY FI !

Bra att SvD hade modet att publicera allvarlig kritik mot Finansinspektionen FI. Det är en stor skandal att FI inte har kritiserat Nordea för länge sedan för sina optimistiska felbedömningar av riskerna för företagskrediter. Detta fusk har gjorts för att ge banken mer kapital för aktieägarutdelningar, vilket i sin tur ökar värderingen på börsen. Men det ökar å andra sidan bankens konkursrisk i nästa finanskris, som väntar runt hörnet, då det egna kapitalet i Nordea är alldeles för litet.

Om vi hade ett ärligt banksystem, så som den Vita Skolan i Nationalekonomi kräver det, hade FI krävt en kapitaltäckning på 100%. Då hade banken varit krissäker och sluppit misstänkt bedrägliga värderingar av sina kreditrisker. Det är också helt sjukt, att bankerna själva får göra sina riskbedömningar. Ett sådant system bjuder ju in till fusk. Varför har FI aldrig kritiserat detta?

Sedan är det också en stor skandal att FI vetat länge om Nordeas misstänkta fusk och inte bara tigit och låtit banken fortsätta, utan även hemlighållit utredningen om Nordeas allvarliga kapitalbrist. Därmed skadas allmänheten, då Nordeas aktier handlas på börsen. SvD har den 22 juni publicerat det hemliga FI-dokumentet.

Sedan borde det vara förbjudet att anställda på FI kan värvas till bankerna med bättre betalda jobb. Detta bjuder naturligtvis till slapphänthet hos bankernas enda kontrollorgan i samhället, FI.

Det är mycket avslöjande att FI plötsligt nu har kallat till krismöte, efter SvD:s avslöjanden. FI borde haft krismöte redan 2015 när de första larm om Nordeas felvärderingar kom. FI borde dessutom ha kontaktat ekobrottsmyndigheten, då misstankar för bedrägerier i stor omfattning föreligger.

Därför är det hög tid att ge FI:s generaldirektör Erik Thedéen sparken omedelbart. Han har blivit ohållbar!

Jag har själv haft flera klienter, som inte hade råd med 50 miljoner kr för en banklicens, oktroj, utan ville bygga upp en mindre typ av bank, t.ex. en sparkassa eller ett betalinstitut, en slags Internetbank. Mina klienter av den typen fick en extra tuff och insnärjande behandling av FI, så att vi sedan länge haft misstanken, att FI vill hjälpa de stora bankdrakarna genom att rensa bort små konkurrenter.

Dags att regeringen agerar!

Studera även på White TV:

IMF:s och Ulf Dahlstens reformkrav: förbjud banker att göra pengar;

 

You must be logged in to comment.