Stoppa Vattenfall att stämma Tyskland

Saturday, 29 November 2014 17:50

Efter Fukushima katastrofen gick Tyskland i spetsen för att avveckla kärnkraft, vilket är mycket positiv, då bl. a. problemen med hanteringen av kärnbränslet inte är lösta. Detta har drabbat svenska Vattenfall, som är en stor kärnkratfaktör även i Tyskland. Därför har bolaget stämt den tyska staten på 3,7 miljarder euro i skadestånd. Detta är en stor skandal av två skäl:

1. Det är den svenska staten som äger Vattenfall. Att Sverige lägger sig i Tyskland föredömliga kärnkraftspolitik är oacceptabelt!

2. En sådan process sätter demokratin ur spel.

Ny när Sverige har Miljöpartiet i regeringen som också vill avveckla kärnkraften är det ett hån mot deras politik, att de inte använder sin regeringsmakt att stoppa Vattenfall från sitt oförskämda sätt att sätta den tyska demokratin ur spel.

källa

Enbart Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt har kommit med kritik:

"Vattenfall äger vi tillsammans. Det borde vara det ledande energiföretaget i omställningen till en ekologiskt uthållig energiförsörjning, oavsett var bolaget är verksamt. Men så är det inte i dag. Det är orimligt att Vattenfall stämmer Tyskland för deras beslut att avveckla kärnkraften. Regeringen borde hindra detta och se till att sådana möjligheter för företag att stämma stater inte sprider sig.  ..........

Vattenfall har gjort stora felinvesteringar inte bara i kärnkraft utan även i fossilgas och kol. Detta drabbar såväl miljön som de svenska skattebetalarna som äger företaget. Vattenfalls produktion orsakar större utsläpp av växthusgaser än Sverige som nation, något som allvarligt skadar Sveriges trovärdighet i det internationella klimatarbetet. Företagets agerande i samband med kolbrytning i Tyskland har orsakat stora berättigade protester hos den lokala befolkningen. Detsamma gäller hur Vattenfall har skött elnäten i städer som Hamburg och Berlin där debatten har gällt huruvida elnäten ska återgå i offentlig ägo."

Här kan ni skriva på och protestera mot Vattenfall:

http://action.sumofus.org/a/vattenfall-lawsuit/?akid=8042.2720209.aaDtXx&rd=1&sub=fwd&t=1

Det är ett otyg att bolag får stämma stater när de inte tycker om deras politik. Därför arr skiljeklausulen i TTIP avtalet så omtvistat. Här drar Sverige igen stor skam på sig genom EU-kommissionären Cecilia Malmströms skandalösa beteende.

Se även på White TV: Stoppa det farliga TTIP avtalet mellan EU och USA med möjlighet att rösta emot TTIP;

EU-USA handelsavtalet TTIP döljs i hemlighet, enbart de positiva sidorna får publiceras;

NASA data bekräftar att HAARP utlöste Japan Tsunamin;

 

You must be logged in to comment.