Pengar föds enbart som skuld

Saturday, 21 May 2011 23:09

Anarchos förlagets hemsida finns en svensk översättning av den amerikanska filmen Money as Debt, som redan togs in på White TV i början av april 2011.

Det är viktigt att förstå att privata banker har rätten att producera pengar utan motprestation, ur tomma intet. Många säger att de trycker pengar men det korreketa uttrycket är att skapa pengar i datorer. De producerar en betydligt större penningmängd än Riksbanken.  Då de enbart ser till sin egen fördel och inte samhällets får vi inflation, då penningmängden vida överstiger bruttonationalprodukten. Om penningmängden anpassas direkt till hur mycket vi har arbetat får vi ingen inflation. Därför skall pengar knytas till arbete och inte till en skuld, som idag, eller till guld eller annat: se den Vita Skolan i Nationalekonomi. Ladda ner texten   den vita skolan i nationalekonomi_rev1.1.doc på enbart 29 sidor.

Riksbankens styrinstrument, reporäntan, är alldeles för avtrubbat. Det sker en viss styrning, då alla pengar föds som krediter, skuld, men det är ändå upp till de privata bankerna hur mycket de vill riskera, hur mycket egna lån de vill skapa. Reporäntans direkta styrning är ju enbart den lilla penningmängden som privata banker lånar hos Riksbanken. En betydligt större penningmängd skapar bankerna själva genom fractional reserve banking.

För att avskaffa privatbankernas smygande förstörelse av samhället skall det utfärdas ett förbud mot att privata banker får producera pengar utan motprestation. Detta skall enbart Riksbanken få göra, precis som de har monopol att trycka sedlar och mynt, som dock enbart är en litetn bråkdel av dagens penningmängd.Tekniskt genomförs förbudet genom att höja bankenas kapitaltäckningskrav från 2 till 100 %. I England höjdes det till 9% efter finanskrisen, men det räcker inte. På så sätt kan bankerna enbart låna ut pengar de verkligen har och ingen behöver befara en uttagsanstormning (bank run). Staten behöver då inte längre garantera spararnas pengar. Då avskaffar vi de privata bankernas möjlighet att kamma hem vinster och bonusar själva men låta skattebetalarna stå för riskerna (moral hazard).

 

 

 

You must be logged in to comment.