SVT och Aftonbladet klipper bort bevis hur Azov-nazisterna tar mänskliga sköldar under Azov-stålverket

2022-05-06 07:35

Ofria Fria Tider har tillsammans med WTV den bästa journalistiska bevakningen av Ukrainakriget i Sverige. I morse kom de med ett jättescoop:

Azovstal-kvinna berättar att ukrainska soldater håller civila som gisslan – "klipps bort" av SVT

"En kvinna som lyckats fly från stålverket Azovstal i Mariupol berättar att de ukrainska soldaterna vägrar att släppa ut de civila från området. Men när SVT och andra medier tar upp kvinnans vittnesmål har denna del av historien fallit bort.

– De vaktade oss dygnet runt så att vi inte kunde fly. De kom och hotade oss: "Vi kommer att begrava er här", berättar kvinnan bland annat. .....

Där befinner de sig tillsammans med uppskattningsvis ett par tusen ukrainska soldater – främst från den nynazistiska Azovbataljonen – som har vägrat att kapitulera, trots att de har omringats och blockeras av ryska styrkor.

.....  Ryssland anklagar Ukraina för att använda dem som "mänskliga sköldar". Ukraina har också vägrat att gå med på ryska förslag om att evakuera de civila via humanitära korridorer.

Nu har dock ett mindre antal personer tillåtits lämna Azovstal med hjälp av FN och Röda korset.

....  Den brittiska nyhetsbyrån Reuters har gjort en videointervju med Natalia Usmanova, som bland annat SVT publicerade utdrag ur i veckan.

Av det SVT publicerat ur intervjun framgår att Natalia Usmanova säger att hon och de andra som sökt skydd i Azovstal inte "släpptes ut" när de ville ta sig därifrån. Soldaterna ska ha uppgett att de inte "vågade" släppa ut de civila eftersom de då skulle kunna bli skjutna av ryssarna. Därefter klipps intervjun, och man får höra Usmanova berätta om det dagliga livet i bunkern och hur hon mår nu.

Men en annan kamera filmade Natalia Usmanova vid samma tillfälle som Reuters genomförde sin intervju, och i det klippet framgår det att hon berättade fler detaljer om de ukrainska soldaternas agerande som inte kom med i SVT:s video från Reuters.

– De satte oss i en bur, de släppte inte ut oss. De kom och hotade oss: "Vi kommer att begrava er här", säger Natalia Usmanova i videon.

Hon fortsätter:

– Inte alla, vissa av dem hotade oss. Andra var normala. Sedan sade de: "Oroa er inte, de bryr sig om er. De kommer att förhandla för att se till att ni släpps." Men vi trodde inte längre på det. Ibland hörde vi på radio om en grön korridor, vilket innebar att vi skulle bli evakuerade. Men de satt bara i bunkern och låtsades som ingenting, och vaktade utgångarna så att ingen kunde ta sig ut.

Enligt Natalia Usmanova hade soldaterna som gjorde detta märken som det stod "Azov" (det nynazistiska regementet) på. Hon uppger även att det verkade som om en av befälhavarna hade direkt kontakt med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

– De vaktade oss dygnet runt så att vi inte kunde fly, säger hon.

......  Även Aftonbladet har skrivit om Natalia Usmanova, men i tidningens artikel nämns ingenting om vad hon säger om de ukrainska soldaternas agerande.

 

https://youtu.be/Bs03nLp5EoI

 

Se även på WTV:

Ukrainska borgmästaren från Mariupol lät stänga av all vatten, gas, el, Internet och telefon, mänskliga sköldar fick lida 6 veckor utan mat i källarna;

Nytt vittnesmål hur Ukraina tar mänskliga sköldar i Mariupol;

Ny film där ukrainska soldater torterar och avrättar ryska krigsfångar i strid med folkrätten. Ukraina mycket mer kriminellt än Ryssland;

Anyone who is still pushing more weapons into Ukraine or tells Kiev to prolong the war is putting more Ukrainian lives at risk for zero potential gain;

Ukrainska armén tar hela tiden mänskliga sköldar tycker Pentagon-rådgivaren Douglas Macgregor i Fox News;

 

 

Du måste logga in för att kunna kommentera.