Modiga Kajsa Ekis Ekman: Varför kom V inte med 73 krav? Women's March Stockholm 2019

2019-01-19 10:49

källa

Jag gillar Kajsa Ekis Ekman för hennes mod och rättskaffenhet, trots att hon röstar på V. Hon gick ut på AB igår med ett mycket bra debattinlägg:

"...... den halv miljon människor som röstade på Vänsterpartiet. Majoriteten bestod av unga, kvinnor, låginkomsttagare, utlandsfödda. Det är vi som nu blir nedtrampade.

Den halva miljon som röstade på Centern - ofta svenskfödda med högre inkomst - har däremot fått igenom alla sina krav. Det är de som går på mattan.

C och V har ungefär lika många röster, runt 8 procent. Men medan C har använt sina röster till att få igenom den mest högerinriktade politik som Sverige sett på mycket länge, har vänstern fått igenom - vad? Ett vagt löfte om att kanske få vara med någon gång? Ett papper som ingen har sett och som de andra partierna inte känns vid? Samt en patetisk utfästelse om att kanske göra motstånd i framtiden?
Det är pinsamt.   ......

Så kom turen då äntligen till Vänsterpartiet, som hade chansen att stå upp för svenska löntagares rättigheter. Vad hände? Ingenting. Kaxigheten varade en dag, sedan la de sig platt. Det hela påminner om det grekiska vänsterpartiet Syrizas amatörmässiga förhandlingar med Trojkan. Först en massa snack och sedan när det väl gällde fick de inte igenom ett enda kommatecken, men "motståndet fortsätter i framtiden." Såklart. Inte.

...

De bra förslagen är vaga och icke tvingande, så som att det ska bli "attraktivt för läkare att arbeta i primärvården". Inte ett ord om resurser.

Vad skulle då Vänsterpartiet gjort? Röstat nej?

De borde lagt fram 73 egna krav, naturligtvis! Alla som hungrade efter ministerpostrar och makt hade varit tvungna att kompromissa med er. Annars: ingenting!

Ni hade ett guldläge att stå upp för löntagarna, och ni sumpade det."

V:s hot om misstroendevotum är ett svagt svärd, då V:s riksdagsplatser inte räcker till för det. V måste då samarbeta i så fall med M, KD och SD, vilket de påstår är det värsta man kan göra. Dessutom är dessa partier inte så benägna att gå mot de punkter som V ogillar.

För C och L är extraval ett stort hot, för V en stor vinst. Varför inte utnyttja detta överläge? Svaret finns i detta WTV inslag.

Igår kom Stefan Löfven med nya skandalösa uppgifter i SVT:s Aktuellt. På min 12:06 säger han att han inte har ett avtal med V, ingen överneskommelse. V säger raka motsatsen. Vem ljuger? Finns mutor med i spelet?

Löfven vägrar att svara på om han har sett V:s anteckningar. Han känner sig dock fri att göra politik med V i de punkter som inte är med i 73-punkts-avtalet med C och L, Januariöverenskommelsen JÖ. Då medger han direkt avtalsbrott, eftersom i det avtalet står att V inte ska ges något som helst politiskt inflytande.

https://www.svtplay.se/video/20603756/aktuellt/aktuellt-18-jan-21-00-2?start=auto

 

Du måste logga in för att kunna kommentera.