Stalinistisk censur i Sverige: Filmhuset diskriminerar Jüri Lina

Saturday, 18 May 2013 08:41

Jüri Lina är en författare av mestadels historiska böcker och regissör, som fick fly från Sovjetrepubliken Estland 1979, då KGB förföljde honom för sina systemkritiska åsikter. Efter att Jüri bott i Sverige en del år, upptäckte han att hans nya hemland i verkligheten var något han senare kom att mynta som begreppet 'Sovjetrepubliken Absurdistan'.

Filmhuset, en inrättning under statliga Svenska Filminstitutet, vägrade i maj 2013 att låta Jüri Lina ha premiär av sin musikfilm om Estlands mest kände tonsättaren Toivo Kurmet, I melodiernas förtrollning. Filmhusets chef Christina Preisler-Schedin angav som skäl att Jüri Linas tidigare filmer, som premiärvisats på Filmhuset, skulle ha haft antisemitiska inslag. När hans ombud Henning Witte förebrådde henne för  förtal och krävde på bevis, backade hon fegt och påstod i stället att tillvägagångssättet som Lina och hans assistent Steve Ahlberg visat gentemot Filmhuset skulle vara skälet för bojkotten. Hon har uppmanats att precisera sig, men har hittills ej svarat på de frågor som ställts.

Filminstitutets agerande bryter mot svensk grundlag som garanterar yttrandefrihet och förbud mot mediecensur. Etablissemanget med Lena Adelsohn Liljeroth, Beatrice Ask och Maria Serner accepterar diskriminering och censur utan att ingripa. Deras agerande är också smutskastning mot grannlandet Estland och dess fina kultur.

Henning Witte var den tredje som fick se I Melodiernas Förtrollning och han blev stormförtjust i denna underbara film. Tittaren får bada i skönhet under en hel timme. Musiken av Toivo Kurmet är ovanligt vackert och trollbinder. Bilderna som Lina visar till tonerna har valts med mästerlig skicklighet och verket ger tillgång till en skönhetsvärld som idag sällan beträds. Efter filmen blir själen bevingat en lång tid framöver, nästan som om den fått lämna kroppen.

I intervjun nedan får stiftelsen Expo mycket stryk.

Titta även på White TV:s inslag: Jüri Lina avslöjar kommunismens och frimurarnas ohyggliga brott med ny film om spanska inbördeskriget

Här är länken till trailern för I Melodiernas förtrollning: http://jyrilina.com/svenska/i-melodiernas-fortrollning/

Stalinistisk censur i Sverige: Filmhuset diskriminerar Jüri Lina from Henning Witte on Vimeo.

 

You must be logged in to comment.