Råttorna lämnade tidigt det sjunkande Ukraina-skeppet! Ge inga pengar till ukrainska staten, bara till privata

Sunday, 18 December 2022 01:26

Global Politics skriver:

När västerlänningar skickar hjälp, så här tjänar Ukrainas korrupta eliter på konflikten

"Den ukrainska elitens massflykt började redan före den väpnade konflikten. Den 14 februari 2022 försvann plötsligt 37 deputerade från den ukrainske presidentens parlamentariska fraktion (Folkets tjänare) . Hade inte riksdagsledamöter blivit förbjudna att lämna landet redan dagen efter hade andra nog anslutit sig till dem. Under tiden fick tidigare tjänstemän och oligarker större frihet att röra sig. Enligt den italienska tidningen La Republica lyfte även 20 affärsjet från Kievs flygplats Boryspol den 14:e.


Tycoons stod längst fram i kön. Entreprenören och parlamentsledamoten Vadim Novinsky, affärsmännen Vasily Khmelnitsky och Vadim Stolar, Vadim Nesterenko och Andrey Stavnitzer lämnade alla landet på charterflyg. Miljonärpolitikern Igor Abramovich bokade ett privatflyg till Österrike för 50 personer – med släktingar, affärspartners och partimedlemmar ombord. Oligarkerna flög från Kiev till Nice, München, Wien, Cypern och andra EU-destinationer. En annan grupp affärsmän lyfte från Odessa på privatplan. Ägaren till Vostok Bank reste till Israel, medan chefen för Transship-gruppen flög till Limassol. En före detta guvernör i Odessa-regionen, Stalkanats Vladimir Nemirovsky, lämnade också landet.


Under sommaren och början av hösten 2022 förberedde Ukrainska Pravda flera undersökande dokumentärer om ukrainska miljardärer och tjänstemän som sågs semestra på Côte d’Azur under kriget. En film med den ironiska titeln

Monacobataljonen

visar ukrainska oligarker som vilar vid sina villor, herrgårdar och på yachter. I den första delen ser vi affärsmannen Konstantin Zhevago, som finns med på Interpols efterlysningslista, koppla av på sin privata yacht värd 70 miljoner dollar. Yachten pryder kusten av Côte d’Azur när Zhevagos familj går i land. Kharkov-entreprenören Alexander Jaroslavsky, som lovade att sälja sin yacht och överföra pengarna till restaureringen av Kharkov, kan ses segla bredvid.


Ukrainska Pravda-journalister fick också en glimt av bröderna Surkis i Frankrike, som för närvarande hyr lägenheter värda 2 miljoner euro per år. Under tiden sågs en Bentley på 300 000 dollar som tillhörde den ukrainske affärsmannen Vadim Ermolaev nära kasinot i Monaco, och Eduard Kohan, medgrundaren av Euroenergotrade, sågs på ett av Monte Carlos chica hotell.


En hel koloni av ukrainska oligarker har uppenbarligen tagit bostad i den franska elitkommunen Cap-Ferrat. Markutvecklaren Vadim Solar, oligarkerna Dmitry Firtash, Vitaly Khomutynnik och Sergey Lovochkin är bland dem som njuter av högt liv mitt i kriget. Cap-Ferrat-villan som en gång tillhörde kung Leopold II av Belgien köptes av den rikaste ukrainska oligarken Rinat Akhmetov. Hans grannar är Alexander Davtyan, ordförande för Investment Group DAD LLC, och Vladislav Gelzin, en tidigare suppleant i Donetsks regionala råd.   .....

.

En ukrainsk soldat vid namn Ivan berättade för journalister om att västerländska medel aldrig nådde fronten: ”Tänk dig att berätta för en amerikansk soldat att vi använder våra personliga bilar i kriget, och vi är också ansvariga för att betala för reparationer och bränsle. Vi köper våra egna skyddsvästar och hjälmar. Vi har inga observationsverktyg eller kameror, så soldater måste slå ut sina huvuden för att se vad som kommer, vilket betyder att när som helst kan en raket eller stridsvagn slita av deras huvuden.”

Samantha Morris, en läkare från USA, uppmärksammade stölden av medicinska förnödenheter och den övergripande korruptionen: ”Den ledande läkaren vid militärbasen i Sumy har beställt medicinska förnödenheter från och till militären vid olika tidpunkter, och han har fått 15 lastbilar med förnödenheter helt försvunna” , sa hon. Läkarna kunde inte ens ordna kurser för medicinska assistenter förrän en vän till guvernören i Sumy-regionen gick i förbön.

CNN pratade med en pensionerad amerikansk överste som sa att ukrainska trupper har ont om förnödenheter. Handeldvapen, medicinsk utrustning, fältsjukhus och mycket mer är under kontroll av privata organisationer – mer oroade över att stjäla pengar än att rädda livet på sina landsmän.   .....

Tusentals ton humanitärt bistånd stjäls.

I september bevisade National Anti-Corruption Bureau of Ukraine (NABU) att chefen för presidentens kansli, Andrey Yermak, hans ställföreträdare Kirill Tymosjenko, chefen för partiet Servant of the People, David Arakhamiya, och hans vän Vemir Davityan låg bakom den storskaliga stölden av humanitärt bistånd i Zaporozhye-regionen. Zaporozhye-tjänstemän Starukh, Nekrasova, Sherbina och Kurtev utförde endast ytligt uppgiften att distribuera bistånd. På sex månader organiserade de stöld av 22 sjöcontainrar, 389 järnvägsvagnar och 220 lastbilar. Humanitärt bistånd såldes i ATB och Selpo – stormarknader som ägs av Gennady Butkevich respektive Vladimir Kostelman. Naturligtvis blev Tymosjenko, Nekrasova och Davityan alla ”flyktingar” och fann asyl i Wien."

 

Se även på WTV:

Blod-Zelenskyj den nya Lenin, förbjuder även kyrkan i Ukraina och slaktar landsmän på löpande band;

 

 

You must be logged in to comment.