Riksbanken ger privatbankerna en käftsmäll med den planerade digitala valutan e-krona. Bravo!

2016-11-16 23:41

källa; Tack Cecilia Skingsley för ett modigt förslag om den digitala valutan e-kronan !

Idag spreds nyheten (tack K för tipset) att Riksbanken överväger att ge ut en unik digital valuta, som de kallar e-kronan. Detta är mycket goda nyheter, precis enligt reformtankarna som förespråkas av den Vita Skolan i Nationalekonomi i Sverige, Positive Money i England eller Vollgeldreform i Tyskland och Schweiz.

Vice riksbankschefen Cecilia Skingsley ger idag en ganska opedagogisk förklaring till sina reformtankar, som de flesta förmodligen inte riktigt kan förstå. Hon gör felet att inte förklara skillnaden mellan kontanter och pengar i elektronisk/digital form, pengar/valutor som redan finns idag. Manuset till det längre talet är dock bättre, klicka här.

1. Riksbanken har enbart monopol på att göra kontanter, men inte digitala pengar. Mindre än 3% av Sveriges pengar är kontanter jämfört med ca. 20% i Euroland.

2. Resten är digitala pengar/valutor som privatbankerna gör när de ger ett lån = kredit. Detta backas inte upp av en lag. Privatbankerna har tillskansat sig i praktiken ett monopol på digitala pengar utan lov, i smyg. Därför ger de ut olagliga pengar, men alla tiger, även Riksbanken (då privatbankerna har makten bakom kulisserna).

3. Även Riksbanken ger redan idag ut digitala pengar, kronor, i sitt RIX system. Kruxet är dock att enbart privatbankerna har tillgång till Riksbankens digitala pengar, inte vanligt folk eller företag. Dessa digitala Riksbankspengar är lagliga i motsats till privatbankernas, men har enbart en liten volym, då de används för att jämna ut bankernas behov under natten och ibland för att bankerna vill låna digitala pengar för att använda dem till lån för sina bankkunder, vilket är ganska sällan, då de själva kan producera digitala pengar genom några knapptryck på sin dator.

Gammelmedia skriver lite fel idag, att Riksbanken i så fall genom e-kronan vore först att lansera en digital valuta. Korrekt är att säga: en digital valuta för folket.

4. Det finns idag alltså tre olika typer av pengar i Sverige:

a) kontanter från Riksbanken (under 3 %)

b) digitala pengar från privatbankerna (ca. 92 %), OBS de är olagliga!

b) digitala pengar från Riksbanken i RIX som inte allmänheten har tillgång till (ca. 5 %)

5. Vad Riksbanken nu planerar med e-kronan är en fjärde kategori av pengar som då konkurrerar med privatbankerna om den digitala penningmarknaden. De vill nu ge allmänheten en möjlighet att också komma åt de digitala pengarna som privatbankerna i praktiken har monopol på och som förstör hela samhället med sitt kriminella pyramidspel.

Riksbankens förslag om en egen digitalvaluta för folket, e-kronan, är ett mycket bra försök, att krossa makten från privatbankerna. Hoppas att de inte sätter ett käpp i hjulen eller mördar vice riksbankschefen Cecilia Skingsley, typ bilolycka, hjärtattack, cancer eller "själv"mord.

En digital e-krona, utgiven av Riksbanken, vore ett första steg i rätt riktning i den penningreformen som den Vita Skolan i Nationalekonomi har föreslagit sedan 2010 och som även blev grunden till den schweiziska folkomröstningen våren 2016, som fick över 135 000 röster för att vara bindande (det krävs minst 110 000), (tack vare min tyska bok i ämnet).

Målet är att förstatliga alla pengar, inte bara kontanterna. Privatbankerna skall fråntas makten att göra digitala pengar. Deras praktiska monopol på den största pottan av pengar i Sverige skall överföras till Riksbanken helt och hållet.

Sedan skall pengar inte ges ut i form av lån utan i form av ett slags bidrag, utan krav på återbetalning och utan krav på räntor. Denna nya typ av pengar har inte fått ett namn ännu. Jag kallar dem för arbetspengar, då Riksbanken skall backa upp pengar med arbete och inte med skulder, som idag, eller guld som förr.

Tyvärr har Cecilia Skingsley i sitt långa tal inte gått in på den viktigaste frågan av alla när det gäller e-kronor: skall de födas genom lån eller på annat sätt? Hon diskuterar enbart, om de skall vara räntebärande till fördel för den insättande konsumenten.

P.S. När jag nu vill länka till mina tal som jag hållit på Medborgarplatsen och Norrmalmstorg om penningreformen, så går de inte att hitta på Google eller YouTube. Först kommer alltid smutskastningsartiklar mot mig från bankernas kontrollerade opposition, Michael Thudén.

Vice riksbankschefen Cecilia Skingsleys tal från idag kan ses under denna länk:

http://www.riksbank.se/sv/Press-och-publicerat/Tal/2016/Skingsley-Borde-Riksbanken-ge-ut-e-kronor/

Se även på WTV:

Henning Witte presenterar den Vita Skolan i nationalekonomi på Norrmalmstorg;

Henning Witte drar ner brallorna på bankerna och deras marionett Karl Marx;