2000-Talets Vetenskap: DN svartmålade de riksrevisorer som utredde Läkemedelsverket för korruption och kopplingar till Big Pharma

2016-08-07 20:20

Den mycket läsvärda tidningen 2000-Talets Vetenskap och deras webbTv-kanal 2000TV kom med ett stort scoop idag:

DNs drev mot Riksrevisionens Margareta Åberg

"DNs drev mot Riksrevisionens Margareta Åberg kulminerade den 5 augusti på KU-mötet i Stockholm. Var Margareta ett hot mot DN då hon står bakom en av de skarpaste revisioner som gjorts i Sverige för att sätta stopp för korruption på Läkemedelsverket? Deltar DN i ett spel på de internationella läkemedelsföretagens sida?


Du som läsare och tittare kan på dessa bilder själv avgöra vem som står för sanningen. Kroppspråk och ansiktsuttryck ljuger inte!


Reporter: Ingemar Ljungqvist, 2000-Talets Vetenskap Film: Anna Böhlmark, 2000.Talets Vetenskap"

källa; Anna Böhlmark

och

källa; Ingemar Ljungqvist är två mycket seriösa och pålitliga källor.

Tack även till Torbjörn Sassersson från Newsvoice som upp märksammade på inslaget. White TV har tyvärr inte råd att abonnera på 2000-Talets Vetenskap.

"Text: NewsVoice

Anna Böhlmark säger till NewsVoice att samma revisorer som tog fram Rapport 9 är de som DN ställt in hårkorset på med syftet att avleda uppmärksamheten från rapportens innehåll genom att misstänkliggöra utredarna.

I videosekvensen ovan diskuterar Ingemar Ljungqvist från 2000tv.se med Margareta Åberg som är chef för Riksrevisionsverket. Hon tycks inte motsäga Ljungqvists reflektioner.

Ljungqvist konfronterar även (nedan) de DN-journalister – Mattias Carlsson ochMikael Dalin – som ligger bakom drevet mot Riksrevisionsverket. Han föses bort av personal."

"Tidssamband

Den 26 maj 2016 kommer rapporten ut från Riksrevisionen: ”Säkra och effektiva läkemedel – hur hanterar staten läkemedelsindustrins inflytande? (RiR 2016:9)” Undertecknat av bland annat Margareta Åberg.

Några veckor under juni 2016 läser journalister på DN ”offentliga diarier av loggar över telefonsamtal, sms och mejl” från Riksrevisionen.

Den 29 juni börjar DN:s artikelserie, där de kritisera Riksrevisionen. Innan artikelseriens början har de under några veckors tid läst ”offentliga diarier tagit del av loggar över telefonsamtal, sms och mejl från hösten 2015 fram till och med i dag”

Den 5 augusti 2016 blir det extrainsatt KU-möte.  ....

Riksrevisionen kommer nämligen med hård kritik, där de bland annat skriver att regering och myndigheter bör göra mer för att hantera läke­medels­industrins inflytande på Läkemedelsverket. De anser att granskande myndighet, som Läkemedelsverket ska vara och Läkemedelsindustrin umgås litet för intimt med varandra. Riksrevisionen har också åsikter om något som de kallar för ”Svängdörrar mellan Läkemedelsverket och Läkemedelsföretagen” och menar att hälften av utredarna på LV har, eller har haft, koppling till Läkemedelsindustrin.

Kort sagt: Riksrevisionens granskning gick ut på att kontrollera hur staten hanterar Läkemedelsindustrins inflytande. Slutresultatet visar att Big Pharma har för stort inflytande." skriver Marina Szöges på Dagens Homeopati.

Länken till den av DN mörklagda rapporten

Säkra och effektiva läkemedel – hur hanterar staten läkemedelsindustrins inflytande?

RiR 2016:9 klicka här.

 

Du måste logga in för att kunna kommentera.