Andreas Cervenka (SvD) säger inte hela sanningen om bail-in; Deutsche Bank på fallrepet

2016-02-10 17:42

SvD:s Andreas Cervenka är den ekonomiskribenten i Sverige som har mest humor. Dagens inslag, Sanningens minut närmar sig för Europas banker, börjar roligt: "Hur vet man att det är en bankkris på gång? Svar: en europeisk politiker går ut och försäkrar att banksystemet är hur säkert som helst."

Men han ger tyvärr ingen rak information om hur illa vårt banksystem egentligen är. Han skriver: "EU:s nya så kallade bail-in regler säger att inte bara aktieägare utan även långivare ska betala när banker får problem. Det betyder att kunder med mer än 100 000 euro, som är taket för insättningsgarantin, i värsta fall kan få se sina pengar försvinna. Detta gäller även i Sverige. Och bakom det abstrakta begreppet ”långivare” döljer sig också vanliga sparare eftersom det i stor utsträckning handlar om olika pensionsförvaltare."

Detta är inte fel, men ger inte hela bilden. Den bittra sanningen är att alla som lägger sina pengar på banken, vore det i form av ett eget konto eller att man köpt en obligation från banken eller på annat sätt, är långivare till banken. De flesta tror att de äger "sina" pengar på banken, t.ex. lönen som kommit in på kontot eller en kontant inbetalning man gjort till sitt konto. Så är inte fallet. Banken äger alla dina pengar och du har enbart ett skuldrättsligt krav på banken att de skall utbetala "dina" pengar när du ger order om det. Dina pengar är med andra ord inte säkrat i bankens konkurs. Detta måste ändras så att banken har dina pengar på ett konkurssäkert klientmedelskonto.

Denna skandalösa konkursrisk är en av de öppna hemligheterna inom bankväsendet, som allmänheten inte skall veta, för då börjar de ana ugglor i mossen. Tyvärr bidrar Cervenka till denna mörkläggning med sin kryptiska formulering ovan.

Det samma gäller för företag. Alla pengar de har på banken ägs av banken och inte företaget.

Andreas Cervenka borde även ha upplyst om att insättningsgarantin på 100 000 Euro gäller enbart privatpersoner och inte företag. Men vad värre är, pengarna i garantipotten räcker inte för samtliga privata långivare till bankerna, bara till ett fåtal. När den stora bankkraschen kommer, och den måste komma med matematisk nödvändighet, då bankerna bedriver ett olagligt pyramidspel, vilka alla måste kollapsa en vacker dag, då får de flesta sparare inte ut ett öre från insättningsgarantin.

Efter årsskiftet har det med andra ord blivit lag att bankerna kan ta "dina" pengar du har på banken för att rädda sig själva från de enorma riskerna de tagit för att bli ännu rikare på allmänhetens bekostnad. Den nya rånmetoden kallas för bail-in i motsats till begreppet bail-out, som blev känd under bankkrisen 2008, där staterna gick in med skattepengar för att rädda bankerna.

När bankernas riskfyllda spel och vadslagningar går bra får de behålla vinsterna, när de misslyckas får allmänheten eller kunderna plikta. Bedrägeriet kalls för moral hazard.

Det är därför viktigt att ha så litet pengar som möjligt på banken. Dels skall man ha kontanter och dels guld/silver på säkra ställen utanför bankernas klåfingrighet. Det är ett av skälen varför bankerna konspirerar mot kontanterna hela tiden. Alla kontanter är inte bara en kostnad för bankerna, då de måste låna dessa från Riksbanken, utan de minskar även underlägget för bail-in.

Cervenka pekar mycket riktigt på att bankerna krisar världen över. "Rädslan för banker sprider sig nu över på båda sidor Atlanten, det europeiska bankindexet Stoxx Europe 600 Banks har fallit med över 25 procent i år. Jättebanken Deutsche Bank har backat nästan 40 procent. "

Deutsche Bank fick i måndags gå ut med försäkringar att de har tillräckligt med likvida medel att betala sina räntor, ett mycket alarmerande tecken.

"Investors Have Completely Lost Faith In Deutsche Bank" A Top 10 Shareholder Admits

varnar zerohegde.com idag.

"The existential fear in Deutsche Bank's analyst is tangible, as is the implied threat: "don't do these things, and if Deutsche Bank and its $60 trillion in derivatives blow up, it will be on you."

And so, we leave you with the question we asked just last year - "Is Deutsche Bank The Next Lehman?"

Se även annan Cervenka kritik på White TV:

Bankmarionetten Andreas Cervenka (SvD) vilseleder Svenska Folket;

Andreas Cervenkas (SvD) grova lögn om SCA/ Industrivärden, bara idioter litar på Svenska Dagbladet

 

Du måste logga in för att kunna kommentera.