Har SÄPO Cats Falcks blod på sina händer?

2011-11-10 23:52

Varför är svenska politiker så motvilliga att offentliggöra Säpos stasiarkiv? Är detta, som egentligen borde vara en självklarhet, ett tecken på att Säpo utövar påtryckningar på viktiga politiker, eftersom man själv skulle hamna i dålig dager om Stasiarkivet skulle öppnas?

1997-06-01 publicerade DN nya uppgifter, som Säpo hade fått från Tyskland, om att Stasi, den östtyska motsvarigheten till den grymma ryska säkerhetstjänsten KGB, skulle ha mördat den svenska SVT (Rapport) journalisten Cats Falck, 31, och hennes väninna Lena Gräns, 32. Den 18 nov 1984, vid 21.30-tiden, lämnade Cats Falck och Lena Gräns restaurang Öhrns Hörn på Södermalm i Stockholm. Det var sista gången de sågs i livet. Strax innan hade hon sagt till sin sambo, den också numer framlidne författaren, Lasse Strömstedt:
- Jag har en intressant sak på gång. Jag ska träffa en östtysk agent.-

Cats Falck och Lena Gräns mördad av Stasi i Sverige nov 1984

Den 29 maj 1985 hittas de bådas kroppar i Lena Gräns bil som låg på taket på botten av Hammarbykanalen, vid kajplats 310. En ruta var krossad.

"Cats Falck gjorde en undersökning om Bofors och olika länder i Europa och Asien. Hon hade funnit att fartyg från Sverige anlöpt Rostocks hamn med containrar . . . De här containrarna fraktades sedan till Imes vapenlager i Kavelsdorf nära Rostock. Imes stod under Stasis övervakning och var involverat i vapenförsäljning över hela världen."

Ovanstående från ett tips till Säpo, där tre Stasi agenter namngavs som de skyldiga.

Tipsaren ber den svenska polisen, att mot löfte om mer information, sätta in en annons i Berlins Gula tidning med en viss text. Den svenska polisen struntar i annonsen. (Jag gjorde däremot så med ett trovärdigt Estonia-tips.)

Jag minns att jag redan då, 1997, var mycket irriterad över att inga andra svenska nyhetsmedia än DN, tog upp ämnet. Man tycker att kollegerna på SVT, i vart fall borde ha givit fallet ny och stor uppmärksamhet. Man 'avstod', vilket var ett stort svek från SVT:s sida! Vilka mekanismer styrde detta beslut? Är någon av cheferna på SVT styrd genom 'mind control'???

Dessutom var det märkligt att polisen inte följde upp spåret med annonsen, utan sopade allt under mattan precis som i M/S Estonia-fallet, där man också misstänker inslag av hjärnkontroll?

Sept 2003 åtalade den tyska Riksåklagaren en av de tre i tipset namngivna f.d. Stasi-agenterna i Tyskland: Günter Bohnsack. Flera tyska tidningar hade pekat ut Stasi som Cats Falcks mördare. Men plötsligt tystades saken ned av den tyska "rättsstaten" och fallet avslutades. Bohnsack gick fri och det kan noteras att också hans högsta chef Markus Wolf, en fruktansvärd massmördare, hade släppts fri....

"Journalisten Christoph Andersson visar vad som finns att hitta i Stasis öppna arkiv. Han visar att det finns dokument som rör annat än stasiagenter i arkiven:

Under årens lopp har jag besökt Stasiarkivet i Berlin åtskilliga gånger, med syfte att samla material till olika P1-program. Exempelvis om hur svenska rustningsföretaget Bofors fick hjälp av Stasi att frakta svenskt krut och svenska sprängämnen till Iran på 80-talet. Men också hur järnvägstransporter gick raka vägen från Karlskoga till DDR, helt öppet via Trelleborg-Sassnitz.

Lasterna klassades som civilt jaktkrut, men var egentligen avsedda för DDR-arméns Kalaschnikovgevär. Alltihop kantades av ständiga möten i Östberlin mellan höga Boforstjänstemän och deras östtyska kontakter, samtliga hemliga Stasimedarbetare.

I arkivet finns också stora pappersmängder om smuggling av högteknologi från Sverige till DDR. Mest uppseendeväckande är kanske hur den socialdemokratiska regeringen Palme exporterade kärnvapenteknologi till DDR i mitten på 80-talet. Ytterst ansvarig var statsrådet Thage G. Peterson. Den som först upptäckte det hela var Rapportjournalisten Cats Falck 1984. Strax därefter dog hon under mystiska omständigheter.

Det är om man studerar vapenhandeln man kan se varför hela denna affären är så känsligt." skriver en av Sveriges mest bildade personer, Torbjörn Jerlerup på sin blogg. Han fortsätter:

"Om man studerar dokumenten från 80-talet hittar man att Sverige exporterade krut till Iran och Irak via DDR och ett antal andra öststater. Och inte nog med det: krutet kom från en rad västeuropeiska krutbolag i det som kallades ”krutkartellen”. Krutkartellen, som formellt var en del av NATO, avslöjades 1985 då svensk polis gjorde en raid hos vapenhandlaren Karl-Erik Schmitz 1985, då det avslöjades att Bofors sålde vapen och krut via bland annat DDR."

Om myndigheter tjuvhåller på material, då gäller omvänd bevisbörda. Myndigheten skall bevisa att de är oskyldiga. När Säpo vägrar att ge offentlighet åt stasiarkivet och när svensk polis, trots mycket trovärdiga tips och digert bevismaterial, inte bringat klarhet i mordet på Cats Falck och hennes väninna, småbarnsmamman Lena Gräns, då får man utgå ifrån att Stasi fått klartecken att mörda kvinnorna i Sverige, med Säpos goda minne (kanske t o m beskydd). Detta är förmodligen ett av skälen, till varför Säpo vägrar lämna ut Stasi-materialet.

Meningen är att den oheliga allians som rått mellan Säpo och Stasi, skall förbli okänd. Att Säpo ev. inte har tillgång till Rosenholz-kartoteket befriar dem inte från skuld. Dels har Säpo själv försummat att kräva ut detta kartotek, dels måste Säpo själv ha fört akter över Stasis aktiviteter i Sverige, och då i synnerhet ang. mordet på Cats Falck.

 

 

Du måste logga in för att kunna kommentera.