Estonia-kapten Piht överlevde, Fria Tider under främmande makts censur

2019-09-28 03:50

De båda Estonia kaptenen som avlöste varandra i 14-dagars passar. Arvo Andressen (förmodligen mördat under attentatet) till vänster + Avo Piht

Finska Yle kom i natt med en Estonia-sensation:

Trycket för att få i gång en ny Estonia-undersökning ökar i Estland - först nu vågar katastrofens offer ta plats i debatten

"Raivo Martinson var chef för taxfree-avdelningen på Estonia, men råkade just den här dagen vara på arbetsresa i Tyskland för att inspektera ett annat fartyg som rederiet Estline var intresserat av.  ....

- Det var meningen att jag skulle jobba och att Tiina Müür skulle åka till Tyskland. Av någon anledning byttes våra arbetsuppgifter och nu är hon försvunnen, säger Martinson.

Tiina Müürs namn fanns på de första listorna på överlevanden. Där fanns också kapten Avo Pihts namn, men båda flyttades senare till listan på omkomna.

Martinson var familjebekant med Piht och kände redan på hotellrummet i Rostock igenom honom på nyhetsbilder från Utö.

Piht och Müür hör alltså till de ökända passagerare som sägs ha överlevt för att sedan ha försvunnit spårlöst.

- Jag vet vad jag såg. Bilderna finns dessutom i arkiven och jag är helt säker på att det inte bara är någon som liknade honom. De får säga vad de vill.

Under årens lopp har tillräckligt mycket information om förlisningen för 25 år sedan kommit fram som kunde ifrågasätta den officiella haverirapporten.

Åtminstone tillräckligt mycket för att berättiga en ny olycksundersökning, enligt en växande andel av ester."

Den tyska journalisten Jutta Rabe från Spiegel var först med att avslöja kapten Avo Pihts räddning. Hon fick av sin finske pojkvän tipset att åka till Finland, dit de första överlevande hade transporterats. De flesta journalister åkte till Tallinn eller Stockholm. Rabe kunde då direkt se de första officiella listor med vilka som hade överlevt, Estonias andre kapten Avo Piht, som skulle ta över kommandot från Arvo Andressen tidigt på morgonen den 28 september 1994 i den svenska skärgården för att göra sin lots-examen, var med på denna lista. Han förklarades räddad även av estniska media och Interpol gick ut med en efterlysning mot honom. Det gör man inte med döda personer. Jag, Henning Witte, har dessutom själv talat med hans hustru Sirje, som bekräftade för mig att maken överlevt, men hon ville inte att jag går ut med det. Hon avled tyvärr för några år sedan. Om Piht fortfarande lever vet jag ej.

Med honom i räddningsflotten satt även förstemekanikern Lembit Leiger och Estonia-dansöserna Hanka-Hannika och Hannely Veide. De kunde vittna om att Piht hade överlevt. Även minst fyra andra estniska besättningsmedlemmar rapporterades först räddad, men sedan omkomna på Estonia.

Bilderna som Raivo Martinson såg i Rostock visades av den statliga TV-kanalen ZDF. Jutta Rabe kunde senare visa att tyska underrättelsetjänsten BND hade plockat bort detta känsliga filmmaterial, så Spiegel TV fick inte tag i det.

Till bilden hör även det vidriga mordet på Kalev Vahtras, som inte ville foga sig och mördades efter sin räddning, men förklarades officiellt drunknad på Estonia. Närmare info kan läsas i min bok M/S Estonia sänktes, sidorna 14 ff, som kan laddas ner gratis här.

Att ofria Fria Tider ger f.d. DN-journalisten Sven Anér (avliden) kredit för informationen att Avo Piht överlevde och inte Jutta Rabe, som var först med det, är en stor journalistisk skandal. Anér var DN:s rysslandkorrespondent och enbart därför måste misstänkas vara en agent. Dessa misstankar förstärktes när han ringde mig i början av millenniet och ville veta vem som var Håkan Bergmarks dykchef under tiden Håkan dök hemligt på Estonia-vraket den 1 oktober 1994 och såg det stora spränghålet. Detta hade registrerats i Håkans dykbok och hans chef hade godkänt det. För att öka Håkans trovärdighet, fick jag hans dykbok och fick träffa hans chef, som bekräftade innehållet. Jag och Jutta Rabe hade lovat dykchefen anonymitet.

Kort därefter ringde Sven Anér mig och ville veta chefens namn. Han hade aldrig hört av sig tidigare till oss eller intresserat sig för Estonia. När jag inte avslöjade namnet till honom blev han så oförskämt mot mig att jag var tvungen att lägga på luren. Aldrig tidigare hade Palmespanaren Anér brytt sig om Estonia, men nu dök han plötsligt upp som gubben ur lådan. Han kan enbart via en underrättelsetjänst fått kunskap om mitt möte med Håkan Bergmarks dykchef.

Att ofria Fria Tider nu ger honom kredit för att ha grävt i Piht-skandalen visar igen att de kontrolleras och censureras av en västlig underrättelsetjänst = främmande makt. Samtliga de svenska underrättelsetjänsterna är under Mossad/CIA kontroll. Det är dessutom inte belagt att Piht flögs ut via Arlanda. Mycket talar för att det var tyska ambassaden i Helsingfors som smugglade ut Piht till Tyskland. När jag, 2014 tror jag, ville avslöja en Mossad-medhjälpare som mörklagt Estonia-frågan i en kommentar på ofria Fria Tider, så tog redaktionen bort min kommentar. När jag ilsknade till hotade de mig att avstänga mig helt från deras kommentarsfält. Så fri är Fria Tider.

Annat om Avo Pihts försvinnande efter räddningen på WTV:

Estonia kapten räddad;

 

 

Du måste logga in för att kunna kommentera.