Malmö tingsrätt skipar ingen rättvisa längre. Avpolitisera våra domstolar!

2019-08-09 16:39

Nya Tider kom idag med tre inslag om en rättsskandal, vållad av Malmö tingsrätt. Tidigare låg inslaget inte under betalväggen, men nu är den nästan borta. WTV har inte råd att abonnera Nya Tider men lyckades läsa det för ca. en timme sedan via länk från Alfheimr. Där beskrivs en friande dom mot en invandrad yrkesbrottsling, Mojtaba Mahdi, och åklagarens bevisning presenteras.

Jag, Henning Witte, har över 30 års rättspraxis från tyska och svenska domstolar, dock inte mycket ifrån brottmål. Som tingsnotarie har jag däremot själv dömt enkla brottmål. Bevisningen i Malmö tingsrätt var enligt min bedömning klart tillräcklig och det tycker även brottmålsexperter, som Nya Tider intervjuar i inslaget.

Domarna som friade var nämndemännen Per-Arne Skog (S) och Michell Milovansson (SD). Lissy Käll (M) var skiljaktig och ville fälla Mojtaba. Yrkesdomaren Martin Sunnqvist friade förmodligen också, men det framgår inte klart av Nya Tiders text. Märkligt vilka typer SD skickar in som nämndemän.

Det är helt klart att domarna i Malmö tingsrätt inte håller måttet. Jag har själv råkat illa ut i olika tvistemål där för flera år sedan. Värst brukar de politiskt tillsatta nämndemännen vara. Men även yrkesdomarna tillsätts av politiker. Detta är helt fel. Domare bör röstats fram av folket i kommunalval för tingsrätter och andra första instanser och i Riksdagsval för de högre domstolarna. Se närmare partiet Populisternas partiprogram, sidorna 17 - 22, som jag skrivit i denna centrala del. Tyvärr saboterades hemsidan under förra ordföranden, så programmet går inte att läsa där. Men det finns på gamla hemsidan, där man kan ladda ner det som PDF.

Annan kritik mot Malmö tingsrätt på ofria Fria Tider:

Malmö tingsrätt friar IS-sympatisör för misstänkt terrorbrott

15-åringarna frias från våldtäktsförsök

Fritt fram för icke-svenskar begå hatbrott mot svenskar

och på Samnytt:

Gängkriminell yngling fritogs från Malmö tingsrätt

Ensamkommande’ försökte köra ihjäl fotgängare och cyklister – tingsrätten mildrar brottsrubricering och dömer till vård

Ett ’ensamkommande flyktingbarn’ från Afghanistan har erkänt att han försökt utföra ett fordonsterrordåd med avsikt att döda flera människor. Trots att gärningsmannen varit tydlig med motivet väljer Malmö tingsrätt att mildra brottsrubriceringen till framkallade av fara och olaga hot, bland annat eftersom man anser att den åtalade inte körde tillräckligt fort. I stället för fängelse blir påföljden psykisk vård.

Tre frias för uppmärksammad hämndskjutning i festlokal i Malmö

och på WTV:

Straffa domare och åklagare som inte utvisar kriminella