Kina kräver med all rätt att USA ska hållas ansvarigt för gas och vetestöld i Syrien

2023-04-15 10:07

Oljefält i Syrien rånad av USA

 

Global Politics förmedlar Kinas viktiga krav att det är på tiden att hålla Skurkstaten USA ansvarig för sin systematiska stöld av olja och vete plus annat ifrån Syrien sedan de startade ockupationen i norra Syrien 2011.

"Vid en presskonferens den 23 oktober 2019 sa Trump: ”Vi har säkrat oljan, och därför kommer vi att hålla tillbaka ett litet antal amerikanska soldater i området där de har olja. Och vi ska skydda den. Och vi kommer att bestämma vad vi ska göra med det i framtiden.”

" .... Men talesmannen för det kinesiska utrikesministeriet, Wang Wenbin, gjorde det den 17 januari 2023. Den officiella tidningen Global Times skriver:

”Rätten till liv för det syriska folket kränks skoningslöst av USA”, sa det kinesiska utrikesministeriets talesman Wang Wenbin på tisdagen som svar på den syriska statliga nyhetsbyråns rapport att USA har plundrat mer av landets olja, och noterar att banditen har allvarligt förvärrat energikrisen och den humanitära katastrofen i Syrien.

Amerikanska ockupationsstyrkor i Syrien fortsatte att plundra landets rikedomar och resurser när de i lördags förde ut en konvoj med 53 tankfartyg lastade med olja de plundrade på väg till en amerikansk bas i norra Irak via den olagliga korsningen al-Mahmoudiya, Syrien. Det rapporterade nyhetsbyrån.

Wang kommenterade på tisdagen att USA:s illegala plundring av Syrien har blivit uppenbart för alla, med hänvisning till officiella uppgifter från den syriska regeringen om att under första halvåret 2022 smugglades mer än 80 procent av Syriens dagliga oljeproduktion olagligt av amerikanska styrkor.

Enligt rapporter i media stjäl de amerikanska styrkorna och deras legosoldater i genomsnitt 66 000 fat olja per dag i Syrien eftersom landets genomsnittliga dagliga oljeproduktion beräknas ha nått 80 000 fat under första halvåret 2022.

Wang Wenbin: Vi slås av öppenheten och grovheten i USA:s plundring av Syrien. Enligt uppgifter från syriska myndigheter smugglades över 80 % av Syriens dagliga oljeproduktion under första halvåret 2022 ut ur landet av amerikanska ockupationstrupper. Tidigare denna månad använde amerikanska styrkor 60 tankfartyg och konvojer av lastbilar för att transportera olja och vete som de plundrade från Syrien. Sådant banditeri förvärrar energikrisen och den humanitära katastrofen i Syrien. Det syriska folkets rätt till liv trampas skoningslöst på av USA. Med lite olja och mat att gå på kämpar det syriska folket ännu hårdare för att ta sig igenom den bittra vintern.

Graden av amerikansk girighet när det gäller att stjäla resurser från Syrien är lika slående som dess ”generositet” när det gäller att ge ut militärt bistånd ofta i miljarder eller tiotals miljarder dollar. Oavsett om USA ger eller tar, kastar det andra länder i kaos och katastrof, och USA får skörda frukterna för sin hegemoni och andra intressen. Detta är resultatet av USA:s så kallade ”regelbaserade världsordning”.

USA måste hållas ansvarigt för sin oljestöld. Det syriska folket och det internationella samfundet förtjänar ett svar. Vi uppmanar USA att sluta trampa på staters rättigheter och bryta mot internationella regler."

 

Se även på WTV:

USA och Israel stjäl Syriens olja, Terror-Turkiet djävlas också med Syrien;

Stort TACK Vladimir Putin att ni vågar städa upp amerikansk och israelisk terrorism i Mellanöstern;