Lämna Länsförsäkringar, vill förstöra kulturarv och riva Astoriahuset på Nybrogatan i Stockholm

2017-07-05 20:37

Idag träffade jag modiga aktivister, bl. a. från Arkitekturuppropet och Stiftelsen Pharos, framför anrika och vackra Astoriahuset på Nybrogatan i Stockholm. De kämpar mot draken Länsförsäkringar, som äger fastighetsbolaget Humlegården AB, som vill riva ner Astoriahuset från 1873 och ersätta det med ett gräsligt fult nybygge, som inte alls passar in i den fina gamla Östermalms-atmosfären.

"”Invånarna har aldrig förlåtit de politiker som ledde rivningarna under förra seklet. Varför skulle de förlåta företag?” (SvD 24/2) Hur vill du placera dina försäkringar i framtiden? Hos företag som river 1800-talsbyggnader i Stockholm eller hos de som inte gör det? Frågan ställer SvD, en fråga Stockholm Skyline har ställt sig i flera år." skriver Stockholm Skyline.

källa

"Den planerade rivningen i kvarteret Riddaren på Östermalm har debatteras flitigt de senaste veckorna även om förslaget varit känt länge. Förslaget rör den byggnad på Nybrogatan där biografen Astoria tidigare låg och innebär att flygeln i kvarteret rivs och ersätts med en betydligt större kontorsbyggnad. Den nya byggnaden får en högre takhöjd som också ska sträcka sig in över det bevarade gatuhuset, vars tak alltså ska rivas. Gatuhuset ska konverteras till knappt 20 bostadslägenheter. Utrymmet bredvid huset ska sänkas ner för att ge ljusinsläpp till källarlokaler." upplyser Bevara Stockholm.